top of page

Etiketten lezen; hoe doe je dat?

Je staat voor het schap ontbijtgranen in de supermarkt. De ene verpakking lijkt nog gezonder dan de andere. Je weet niet welke je moet kiezen. Je wilt graag gezonder leven, je fit en energiek voelen en misschien wat kilo’s afvallen. Waar kan je dan op letten tijdens het aflezen van etiketten? Op koolhydraten, eiwitten of toch vetten? Het aflezen van etiketten in de supermarkt kan best een lastige opgave zijn en het is niet gek dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Herkenbaar voor je? Lees dan vooral verder, want in deze blog vertel ik je meer over het aflezen van etiketten!


Wanneer lees je het etiket?

Een etiket lezen is handig als je bijvoorbeeld:

  • 2 of meer producten met elkaar wilt vergelijken om een gezondere keuze te maken

  • Wilt weten wat er is het product zit

  • Wilt weten of het product duurzaam is

  • Een voedselallergie hebt

  • Wilt weten waar het product vandaan komt


Zelf lees ik etiketten vooral omdat ik geïnteresseerd ben in drie dingen: de gezondste keuze tussen alle opties van eenzelfde type product, hoe 'puur' (onbewerkt) een product is én de verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.


De belangrijkste informatie: wat staat er allemaal op een etiket?

Ingrediënten

Fabrikanten zijn verplicht om alle ingrediënten te vermelden maar hebben slimme trucjes bedacht om ons om de tuin te leiden. Zo vermelden steeds meer fabrikanten niet het E-nummer, maar alleen de stofnaam. Dit heet een clean label: dat is een product waarop E-nummers zijn vervangen door stoffen met dezelfde functie, maar een meer 'natuurlijke' naam hebben, zoals citroenzuur in plaats van E330. Zo lijkt een product dus heel 'puur', terwijl er toch toevoegen in zitten (lees voor meer informatie de blog over E-nummers).


De ingrediënten die gebruikt zijn om een product te maken, staan op een etiket altijd op volgorde. Wat het meest gebruikt is, staat dus vooraan. Waar je op kan letten is: staan er veel dingen op die ik niet eens kan uitspreken? En hoe veel ingrediënten staan er op een etiket? Bestaat je mayonaise bijvoorbeeld uit 5 of uit 15 ingrediënten? Als ik een shitload aan ingrediënten aflees waarvan ik niet weet wat het is of het niet eens kan uitspreken laat ik het product vaak staan.


Voedingswaarden

De voedingswaarde tabel geeft aan hoeveel energie (calorieën per 100 gram en per portie) per voedingsstof (koolhydraten, eiwitten, vetten) er in een product zitten. Deze lijst wordt soms aangevuld met de hoeveelheid zout (natrium) en voedingsvezels.


Handig om te weten: tijdens het vergelijken van twee producten, is het slim om de voedingswaarden per 100 gram met elkaar te vergelijken. De portiegrootte per product wordt namelijk bepaald door de fabrikant en kan sterk verschillen tussen merken en soorten.


Waar kan je op letten bij het aflezen van de voedingswaarde tabel?

  • Vergelijk altijd de voedingswaarden van producten per 100 gram

  • Geef zoveel mogelijk de voorkeur onbewerkte producten en voedingsmiddelen met weinig toegevoegde suikers, zout, verzadigd vet (onverzadigd vet is het gezonde vet) en juist met veel vezels.

  • Vergelijk de voedingswaarden met de ''dagelijkse richtlijnen voor een gezonde voeding'' van de Gezondheidsraad. Zo weet je zeker dat je dagelijks de juiste dingen binnenkrijgt voor een gezond voedingspatroon (zie de highlight 'voeding' op mijn Instagram-account voor de richtlijnen).




  • Houd rekening met jouw doelen rondom voeding. Bijvoorbeeld: Ga je veel naar de sportschool? Let dan goed op de hoeveelheid eiwitten in grammen om jouw spieren de kans te geven goed de herstellen na je training. Wil je afvallen? Kies dan voor producten met een hogere waarde aan eiwitten en vezels. Deze zorgen namelijk langer voor een voller gevoel, waardoor je tussendoor minder 'trek' krijgt en gaat snacken.

Vulling of voeding?

Op sommige websites lees je dat het belangrijkste op een etiket de voedingswaarden zijn. Dan zie je namelijk hoeveel energie (calorieën) een product levert. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, tenminste niet met het idee dat de calorieën het belangrijkst zijn of dat je calorieën moet gaan tellen. Ik ben van mening dat je meer moet kijken naar wat een voedingsmiddel met je lijf doet. Vult het of voedt het? Niet persé ‘hoeveel calorieën zitten er in dit product?’ maar meer ‘welke ingrediënten ga ik nu in mijn mond stoppen en wat betekenen ze voor mijn lichaam?’

Let bij het aflezen van etiketten dus vooral ook op de ingrediëntenlijst!


Tip: Download de KiesIkGezond App om producten te scannen, de voedingswaarden gemakkelijk te checken en producten met elkaar te vergelijken. Klik voor meer informatie over etiketten ook eens op de onderstaande button.





Boodschap van deze blog:

Gebruik het aflezen van etiketten vooral als tool om je bewuster te worden van je eetgedrag, zodat je kiest voor de opties die het beste passen bij jou gezonde en gebalanceerde leefstijl!


Kan je nog wat meer hulp gebruiken tijdens de reis naar jouw gezonde en gebalanceerde voeding?

Misschien is het traject 'Mi Way voeding' dan iets voor jou! Lees op de pagina 'Trajecten' meer informatie of stuur me een berichtje. Ik ondersteun je graag tijdens het bereiken van jouw doelen rondom voeding!





Liefs, Dide

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page