top of page

Eten voor het slapen: hoe heeft je voeding invloed op jouw nachtrust?


Je weet vast wel dat cafeïne drinken vlak voor het slapen gaan niet bevorderend is voor de kwaliteit van je nachtrust. Maar hoe zit dat dan met andere voedingsmiddelen en bijvoorbeeld de tijdstippen van eten?


Vraag je je af hoe je jouw nachtrust kan bevorderen door je voeding overdag aan te passen? Lees dan vooral deze blog!


Tijdstippen

Of je nu geniet van een lekker toetje vlak voordat je naar bed gaat of een complete maaltijd bij je favoriete restaurant eet voordat je onder de lakens kruipt: het feit blijft dat je er iets van gaat merken tijdens je slaap. Hoe zit dat met de tijdstippen van eten?


'S morgens verteert je lichaam het snelst en hoe later op de dag, hoe trager de vertering. Dat is een van de redenen waarom een te late of te zware avondmaaltijd de nachtrust kan verstoren. 's Nachts blijft de maaltijd namelijk half verteerd achter in je maag, worden veel voedingsstoffen dus minder goed opgenomen én blijven bijvoorbeeld vet en koolhydraten sneller plakken.


Een goed ontbijt, een matige lunch en een lichtere avondmaaltijd worden aangeraden.

Slaapspecialisten en diëtisten raden zelfs aan om niet meer na 19:00 uur te eten of minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan aan te houden.


Welke voedingsstoffen verstoren jouw slaap?


De twee bekendste: alcohol en cafeine

Veel mensen drinken een slaapmutsje voor ze naar bed gaan. Maar wat je misschien niet weet, is dat alcohol allesbehalve slaapbevorderend is. Integendeel zelfs! Door alcohol slaap je sneller in, maar de diepe slaap en dus de kwaliteit van de slaap neemt enorm af. Alcohol droogt je lichaam ook uit en zorgt ervoor dat je ’s nachts vaker moet opstaan om te plassen. Door alcohol – zelfs in beperkte mate – slaap je onvast, zweet je meer en droom je onrustiger.


En dan nog cafeïne: je vindt het in koffie en cola, maar vaak ook in thee (theïne). Cafeïne zorgt ervoor dat je alert en wakker blijft. Als je overdag te veel koffie drinkt of na 17:00 uur nog een kopje drinkt, dan krijgt je lichaam de neiging langer wakker te blijven, minder snel in slaap te vallen en minder vast te slapen. Cafeïne houdt namelijk niet alleen je hersenen wakker, maar stimuleert ook de nieren, de maag en de darmen.


Welk eten kan je voor het slapen gaan ook beter laten staan?

  • Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan, omdat je lichaam harder moet werken om dit voedsel te verteren;

  • Pittig voedsel, zoals pepers, omdat dit zorgt voor hitte-aanvallen, brandend maagzuur en een opgeblazen gevoel, waardoor je slechter in slaap kan vallen;

  • Chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit, waardoor je een wakkerder gevoel kan ervaren;

  • Snelwerkende suikers (koolhydraten), zoals witbrood, koekjes, snoep en pizza. Ze geven vooral een korte energieboost, stimuleren je brein en hebben daarom een negatieve invloed op het in slaap vallen.


Roken

En ja: ook roken heeft een negatieve invloed op je slaap. De stof nicotine is namelijk opwekkend én verslavend. Vandaar dat rokers vaak last hebben van een ernstig slaaptekort. Het duurt langer voor ze inslapen, ze worden ook meer wakker tijdens de nacht en hun slaap is minder diep.


Slaapmedicatie

Wist je dat? Wanneer slaaphygiënische maatregelen niet helpen, er vaak tijdelijk voor slaapmedicatie gekozen wordt. Deze medicatie verlengt je slaaptijd wel, maar verbetert de slaapkwaliteit niet. Dit kan de juiste verandering in je eetpatroon wel!



Voor een goede slaap eet je dus het best niet te laat, echter slapen met een lege maag is ook niet bevorderend voor een goede nachtrust. Dit houd je wakker, doordat je maag samentrekt.


Wat kan je dan wél eten voor het slapen gaan?

Nog steeds heel veel, maar dan in kleinere porties!

  • Kies voor koolhydraatarme snacks, zoals een volkoren cracker of boterham;

  • Bananen, yoghurt, dadels, een handje amandelen en melk: hier zit namelijk het stofje tryptofaan in, wat zorgt voor een slaperig gevoel;

  • Mager vlees zoals kalkoen of kipfilet;

  • Havermout, want in havermout zit melatonine (een stofje dat je voorbereidt op een fijne nachtrust).


Heel leuk al die informatie natuurlijk, maar wat is samengevat het belangrijkste om je slaap te bevorderen?


Geef vooral de voorkeur aan een lichte maaltijd met volkoren- en zuivelproducten als je toch iets wilt eten voor het slapen gaan.


Als je rekening houdt met bovenstaande weetjes en tips, dan slaap je niet alleen sneller in, maar nemen ook de diepte en de kwaliteit van jouw slaap toe, zodat je met een uitgerust gevoel wakker wordt én je overdag genoeg energie hebt om te doen wat jou gelukkig maakt. Heerlijk toch!

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page